Hoogsensitieve kinderen

Elk kind heeft een uniek karakter en een eigen temperament. Het temperament van een kind kan beschreven worden aan de hand van eigenschappen zoals introvert of extravert, zorgvuldig of impulsief en emotioneel stabiel of snel geraakt. Sensitiviteit kan ook gezien worden als zo’n eigenschap: de ene persoon heeft het heel veel (hoog sensitief), de ander niet (weinig sensitief) en de volgende gemiddeld (normaal sensitief). Een kind met een hoge sensitiviteit heeft geen ziekte of beperking, het is gewoon onderdeel van het karakter van het kind. 15% tot 20% van de kinderen kan als ‘hoogsensitief’ omschreven worden. Een hoogsensitief kind wordt ook wel ‘hooggevoelig’ of ‘hsk’ genoemd.

 

Wat kenmerkt een hoogsensitief kind?

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak opmerkzaam; snel; ‘anders’ dan andere kinderen; empathisch, creatief en gewetensvol.
Op cognitief gebied heeft een hoge sensitiviteit ook zijn uitwerking: deze kinderen hebben vaak een goed geheugen, een grote woordenschat voor de leeftijd, stellen diepzinnige vragen, zijn zorgvuldig en hebben aandacht voor detail, werken graag zelfstandig en hebben een hekel aan oefenen en herhalen.

Nadeel van een hoge sensitiviteit: snel overprikkeld zijn.

Een hoogsensitief kind heeft zowel voor- als nadelen van deze eigenschap. Hoogsensitiviteit is veelzijdig en in beginsel niet positief of negatief. Bijvoorbeeld zorgvuldigheid is een mooie eigenschap maar het kan overgaan in perfectionisme. Een veel voorkomend nadeel van hoogsensitiviteit is dat een kind snel overprikkeld kan raken. Iedereen is wel eens overprikkeld, hsk zijn dat echter sneller en vaker dan andere kinderen.

Overprikkeld zijn betekent dat het zenuwstelsel een hoog alertheidsniveau heeft. Dit ontstaat doordat er meer prikkels zijn ontvangen dan er verwerkt kunnen worden. Hierdoor kan het kind niet meer adequaat op nieuwe prikkels reageren. Ook kan het kind niet meer zo goed nadenken en handelen als het overprikkeld is en wordt hij/zij sneller overspoeld door emoties en heeft een negatieve invloed op het hele functioneren van het kind.
Tijdens een consult kijken we specifiek naar het energetische systeem van jouw hooggevoelige kind. Je krijgt dan inzichten en tips. Daarvoor neem je een foto van je kindje mee.

 

consult
70per uur